Stress, spända muskler eller stripigt hår? Prova epsomsalt!
Magnesiumsulfat eller epsomsalt namngavs efter staden Epsom i Storbritannien, där det upptäcktes i början på 1600-talet. Denna unika mineral, så kallad bittersalt eller epsomit förekommer naturligt i till exempel sjöar och kalkstensbrott.
Vad är epsomsalt och varför är det så populärt?
Epsomsalt är en mineral som består av syre, magnesium och sulfat. Epsomsalts positiva effekter kommer från sulfatjonerna, som bidrar till att hudcellerna fungerar som de ska och magnesiumjonerna, som en stor del av befolkningen faktiskt har brist på. Att fylla på med magnesium har en positiv effekt på både musklerna och hjärt- och kärlsystemet samt bidrar till att motverka stress och hjälper dig att slappna av.
Låt inte namnet förvirra dig – till skillnad från vanligt kökssalt kan epsomsalt inte användas för att smaksätta maten, det har nämligen en väldigt bitter smak. Men det kan användas på oändligt många andra sätt – epsomsalt är ett bra val i badvattnet, för håret, att använda för en kroppspeeling och till och med för att gödsla växter.
Epsomsalt – utvärtes bruk
Bittersalt har många påtagligt positiva effekter på kroppen. Så vad kan epsomsalt hjälpa dig med?
- Ge kroppen en detox
- Lösa upp smärtande leder och muskler
- Reglera hjärtrytmen och blodtrycket
- Bidra till att lindra torr hud och andra hudproblem
- Motverka stress och främja en bra nattsömn
- Förebygga migrän
Trots att vetenskapliga undersökningar ännu inte är överens om ifall magnesium och epsomits andra ämnen kan absorberas av huden är det många användare som är övertygade om dess effekter.
Epsomsalt – oändligt många användningsområden
För kroppen
- Badsalt: Epsomsalt i badvattnet kan lindra svullnader och hjälpa musklerna att slappna av, till exempel efter fysisk ansträngning. Det kan även bidra till att lösa upp stress och hjälpa dig att slappna av. Dosering i badkaret: Häll ner cirka 1 dl epsomsalt i varmt badvatten för varje 25–30 kilo kroppsvikt. Saltet löser upp sig underbart i vattnet. För att kunna njuta av saltets fördelar till max gäller det att dra sig i badet i minst 40 minuter.
- Kroppspeeling: Epsomsalt kan också användas som en peeling för att mjuka upp huden över hela kroppen och ge den lyster. Instruktioner för en peeling: Blanda epsomsalt med olivolja för att skapa en tjock pasta så har du en fantastisk naturlig peeling! Massera varsamt in pastan i huden med cirkulerande rörelser och skölj sedan bort den med vatten. Huden blir ren och mjuk – som ny.
- Ansiktspeeling: En ansiktspeeling fungerar på liknande sätt. Byt helt enkelt ut olivoljan mot en rengöringsgel för ansiktet så har du en djupverkande ansiktspeeling.
- Fotbad: Nästa disciplin som epsomsalt kan ta sig an i är fotbad. Dosering i fotbadet: Låt 1 dl epsomsalt lösa upp sig i ett varmt fotbad, sänk ner fötterna och njut av hur alla tunga känslor, svullnader och trötthet långsamt lindras. Epsomsalt neutraliserar och eliminerar dessutom lukter och passar därmed perfekt för fötterna.
För håret
- Mot fett hår: Epsomsalt kan även användas i håret. Addera lite salt till ditt schampo och tvätta sedan håret som vanligt. Det kan hjälpa dig att undvika att håret blir alltför fett.
- För mer volym: Du kan också hälla lite epsomsalt i ditt balsam för att ge platt hår rejält med volym.
För hemmet och trädgården
- Som ett rengöringsmedel: Magnesiumsulfat kommer väl till pass när du rengör köket och badrummet. Blanda det med tvål så att det bildar en grov pasta som enkelt tvättar bort smuts från olika ytor.
- Som ekologisk gödsel: Magnesiumsulfat gynnar även träd och växter. Som gödsel är det mest känt under namnet bittersalt och det kan användas upplöst i vatten som gödselbevattning, för att bespruta växter eller som ett löst salt. Det är dessutom en helt naturlig mineral och kan därmed användas i ekologiska trädgårdar – och det bidrar till och med till att stöta bort sniglar.
Invärtes förbrukning som ett laxeringsmedel
- Mot förstoppning: OBS – se till att epsomsaltet är av livsmedelskvalitet innan du sväljer det. Lös upp 2–6 teskedar epsomsalt av livsmedelskvalitet i ett stort glas vatten och drick det för att lindra besvär med förstoppning. Du bör märka av den laxerande effekten inom allt från 30 minuter till ett par timmar. Om du använder för mycket epsomsalt eller inte dricker tillräckligt i samband med det kan det ha oönskade bieffekter, rådgör därför alltid med din läkare innan du använder epsomsalt för invärtes bruk.
Med örter och andra ingredienser kan epsomsalt ingå i ett drömbad
Badsalter är som gjorda för att kombineras med örter, eteriska oljor och vitaminer. Prova färdigblandade kombinationer och njut av ett avkopplande bad som doftar underbart. Till exempel:
- Epsomsalt och lavendel luktar inte bara gott. Lavendel bidrar också till att lösa upp stress och främja bättre sömn.
- Epsomsalt och mynta kan bidra till att öppna upp luftvägarna.
- Espomsalt med C-vitamin främjar hudens regenerativa egenskaper och har en föryngrande effekt.
- Epsomsalt och kamomill kan lindra snuva och vårdar dessutom huden skonsamt.
Vare sig du väljer att använda epsomsalt i badvattnet, som en peeling eller för att tvätta håret kan du vara säker på att du väljer ett allsidigt och naturligt underverk. Upptäck de fantastiska fördelarna hos epsomsalt du med!