Så ammar du rätt
Vilken position och teknik ska man välja? Hur länge och ofta bör barnet amma beroende på sin ålder? Lär dig allt om amning och få reda på vad du behöver för att amma bekvämt.
De flesta förstföderskor ser fram emot att amma. De föreställer sig också ofta hur perfekt och enkelt det kommer att gå och känner sig sedan vilsna när amningen inte faller på plats så som de hade tänkt sig.
Den första tiden
Det är bra att lägga den nyfödda bebisen vid bröstet direkt efter förlossningen. Just då har bebisen en väldigt stark sugreflex och chansen är stor att han eller hon börjar amma utan problem. Bli inte förvånad om du får ont i brösten av amning de första dagarna (eller veckorna), de är helt enkelt inte vana vid amningen och det tar tid för dem att anpassa sig. Därför är det bra att ha en läkande kräm för bröstvårtorna till hands. Lanolin är ett prisvärt alternativ som hittar på de flesta apotek.
Till en början producerar mjölkkörtlarna kolostrum, en helt unik vitamincocktail som är skräddarsydd för din bebis. Efter ett par dagar produceras bröstmjölk, vilket är det naturligaste valet för din bebis de första månaderna.
hela texten
När mjölken inte räcker till
Det kan kännas väldigt stressigt när mjölken inte räcker till, men få inte panik. Försök att mysa och kramas mycket med din bebis, för just den typen av kontakt får ofta igång mjölkproduktionen. Var inte heller rädd för att kontakta en amningskonsult som gärna hjälper till med eventuella problem.
Men ibland producerar kroppen helt enkelt inte bröstmjölk trots alla försök, eller producerar för lite av den. I dessa fall finns det en rad olika mjölkersättningar av hög kvalitet att välja på. Oroa dig inte över amningens vara eller icke vara i onödan. Det viktigaste är trots allt att ditt barn får den näring han eller hon behöver.
Ät rätt under amningsperioden
Börja med att försöka undvika livsmedel som ger gaser. Det kan hända att ditt barn inte störs alls av att du äter broccoli- eller ärtsoppa med färskt bröd, men det är troligare att en sådan kost leder till sömnlösa nätter fulla av gråt till följd av magsmärtor.
Introducera gradvis livsmedel som ger gaser så märker du snart vad ditt barn klarar av eller inte.
Ha i åtanke att det du äter får också din bebis i sig. Välj därför vitt och rött kött av hög kvalitet, fisk, frukt och grönsaker, ris, potatis och till exempel havregryn. Drick amningsteer, rent vatten eller färska juicer.
Hur länge ska man amma?
Det finns det inget svar på. Vissa tycker att de första tänderna är naturens tecken på att det är dags att gå över till fast föda och gradvis slutar amma innan barnet fyller ett år. Andra ammar till tre eller fem års ålder och är lika nöjda med det.
Sist men inte minst är det viktigt att nämna att det också är helt okej om du inte vill amma alls. Det är bara ditt beslut och ingen har rätt att döma dig för det. Att amma är visserligen naturligt men för vissa kan det vara en källa till melankoliska och depressiva känslor. Lita på din magkänsla och var inte rädd för att stå för din åsikt.
Underlätta amningen
De första dagarna med en nyfödd bebis är ofta väldigt känslosamma. Det uppenbarar sig till exempel genom att närhelst du hör du barngråt (vare sig det är ditt barn eller ej), får höra en gullig historia om en hundvalp eller ser reklam för tvättmedel med en idyllisk familj så börjar mjölken att rinna. Därför är det bra att använda BH-inlägg (engångs eller tvättbara), som fångar upp mjölken så att den inte läcker igenom till tröjan.
VI kan också tipsa om en amnings-BH som hjälper dig att amma snabbare och lättare. Bröstvårtsskydd kan lindra om det gör ont att amma eller hjälpa ditt barn om du har platta eller inåtvända bröstvårtor.
Har du för mycket mjölk får du snabb lindring med hjälp av en bröstpump. Glöm dock inte att kroppen reagerar på hur mycket mjölk som efterfrågas, så ju oftare du pumpar, desto mer mjölk kommer kroppen att producera. Paradoxalt nog kan en bröstpump därmed också vara lösningen om du har för lite mjölk.