Tillbaka till huvudinnehållet

En stressfri jul? Färre måsten och mer julmusik!

2022-11-10

Jana Potuznik

Läs på 5 minuter

Vill du sitta vid julbordet och känna dig helt uppjagad, utbränd och irriterad på allt jobb som julen innebär eller vill du uppleva en underbar jul i lugn och ro? Om du väljer det senare vore det kanske bra att ändra på det som inte har fungerat tidigare år. Hur?

Med lite julmagi?

Tanken om en idyllisk jul med snö, ett vackert pyntat och glittrande hem fyllt med glädje är som en “kollektiv dröm” som vi har snappat upp från sagor och romantiska filmer. Som om någon, långt innan sociala medier fanns, delade ett retuscherat foto och hävdade att det är så det måste se ut vid jul. Det måste det inte. Det är inte ens möjligt. För jakten på denna idylliska jul leder till stress och stress sätter stopp för idyllen. 

Stäng av Instagram och titta istället på gamla kort

“Att sluta titta på en modifierad verklighet på sociala medier är det första steget till att njuta av en stressfri advent. Foton på Instagram leder till jämförelser och FOMO (Fear of Missing Out), det vill säga en oro över att vi missar något. Och när filtren får allt på bilderna att se perfekt ut, till skillnad från hemma hos oss, börjar det gnaga inom oss”, menar coachen och mentorn Martina Fau. Så stäng av social medier, sätt på lite julmusik och titta istället på kort från barndomen då du fortfarande njöt av ren julglädje!

Måla naglarna och åk pulka

Ta dig tid för en manikyr istället för att julhandla, ta sedan med dina närmaste på en teater med jultema eller åk skridskor eller pulka tillsammans. Nej, det är inte det minsta pinsamt, hur gamla ni än är. Julhandla kan du sedan snabbt klara av online, till exempel med hjälp av våra julklappstips.

Lär dig att hitta små sätt att avvika från den vanliga stressen, som hos många börjar redan i september med en lista över julens alla måsten. Även om du lyckas bocka av alla punkter kommer du knappast att kunna njuta av julen eftersom du kommer att vara helt utmattad. Stanna istället upp och fundera över förberedelser ger dig glädje redan i förberedelsestadiet. Behåll dessa. Och strunta i resten. Det är din tid och din energi och du har rätt att använda dem så att du mår bra”, säger Martina Fau.

Och strunta i resten. Det är din tid och din energi och du har rätt att använda dem så att du mår bra.

Var sparsam med din tid

Glöm inte att julen i själva verket bara är en vecka lång. Det är helt ologiskt att stressa upp sig i flera månader över en enda vecka. Strunta i traditionerna som du ändå inte vet var de kommer ifrån. Det är inte värt besväret om du tröttar ut dig själv till den grad att du inte kan sova. 

Försök att vara utomhus så mycket som möjligt och att hitta stunder då du kan skapa, läsa eller måla. Det behövs när huvudet är trött efter ett långt år. Ställ om helt och hållet. Det kan räcka med att pynta mindre, skenstäda (man hinner ju ändå knappt dammsuga färdigt innan det är dags att börja igen!).

Ska du baka, så baka tillsammans och med glögg i handen 

Gör julbaket till en fest, med glögg, ändlös julmusik och mycket skratt. Eller dela upp julbaket och kom överens med en kompis om att du kan baka en dubbel sats pepparkakor medan hon fixar en dubbel sats med ischoklad. För även det sötaste julgodiset smakar beskt om du står och bakar in på småtimmarna. 

Du kan också välja att köpa allting färdigt. Kanske kan du hitta en välgörenhetsorganisation som tjänar på att sälja julgodis, då blir det en win – win. Och om du ändå vill sprida doften av julbak i hemmet kan du helt enkelt välja ett passande doftljus!

Tänd ett ljus och låt det brinna

Håll koll på budgeten

Julen kommer tyvärr samtidigt som årsslutet då vi ofta naturligt ser över vår budget. Och julstressen och vårt negativa humör som stärkts av sömnbrist gör detta till en olycklig kombination. Allt verkar sämre än det faktiskt är.

“Vi ofta misstaget att fatta radikala beslut när vi är trötta och glåmiga på slutet av året. Långt innan nyårslöftena”, förklarar coachen Martina Fau och rekommenderar att man istället väntar med viktiga beslut tills man känner sig fräsch. Lägg det åt sidan en stund. När du känner dig lugn kommer det att se annorlunda ut. 

Att ta ut lån för att julhandla är inte sexigt

Det viktiga är att inte spendera mer än nödvändigt. Att ta ut lån för att julhandla har aldrig varit sexigt och med en ekonomisk kris på gång är det ännu osexigare. Om budgeten känns tajt kan du leta efter tips på billiga julklappar (många av dem är riktigt fina!) men framförallt kan det vara bra att prata om det med dem du planerar att tillbringa julen med. Du behöver inte ens säga “jag har inte råd”, utan gör det till en lek och bestäm en maxkostnad för julklapparna. 

 

Under julen handlar det framförallt om att hålla sig lugn. Det är bara sju dagar och det handlar inte om att överleva dem utan att njuta av dem!