Tillbaka till huvudinnehållet

Den stora ögonskuggsguiden Ögonskuggor: Vilka är bäst?

16 juni 2022Veronika K.
Hur väljer du ögonskugga? Väljer du den färg som bäst passar dina ögon eller överväger du andra faktorer också? Det är bra att fundera på hur ögonskuggan kommer att bete sig på ögonlocket, hur du bäst kan applicera den och hur länge du kan räkna med att den håller. Vi har förberett en fantastisk guide över alla möjliga slags ögonskuggor.

Torra ögonskuggor

Den här typen av ögonskuggor känner nog alla till. Den finns i alla affärer och är oftast pressade till en fast form i paletter. Frågar du mig är en ögonskuggspalett med de grundläggande färgerna ett måste. Den ger dig nämligen massor av möjligheter: Du kan välja en enda färg eller skapa olika naturliga eller mer dramatiska sminkningar. 

Jag använder helst en borste med naturliga borst för dessa ögonskuggor. De är grövre, vilket innebär att de fångar upp färgen lättare och jag tycker också att de är bekvämare vid applicering. 

TIPS: Vill du få en så intensiv färg som möjligt? Använd då en primer under ögonskuggan och dra inte ögonskuggan över ögonlocket och tryck snarare in färgen i den. Om du istället vill ge ögonlocket en mildare framtoning, applicera ett fint lager transparent puder ovanpå primern. Då kommer färgen att “blendas” bättre.

Min favoritpalett är Bourjois Eye Catching – inte bara för att den har den perfekta kombinationen av färger utan också på grund av den roterbara spegeln. Den får enkelt plats även i små väskor, så jag har med mig den nästan jämt.

Om du vill ha fler färger att välja mellan kan jag rekommendera Lorac PRO med hela 18 färger. Här hittar du hela skalan av grundfärger och den trollar enkelt fram till exempel fina sotiga ögon. 

Letar du efter något mer vågat och färgglatt för sommaren? Då rekommenderar jag paletten Makeup Revolution X Roxxsaurus eller de enskilda ögonskuggorna från NYX Professional Makeup Hot Singles™. När annars ska man använda funkiga färger om inte på sommaren? 

Produkter

TIPS: Om du inte är ett fan av paletter utan tycker att det räcker gott med en grundläggande färg kan jag tipsa om Clinique All About Shadow™ Single. Den har en fantastisk konsistens och kan användas i flera lager, så även med bara en färg kan du trolla fram både en subtil dagsminkning och en mer vågad kvällssminkning. 

 

Lösa ögonskuggor 

Torra ögonskuggor kommer inte bara i paletter. Det finns också lösa ögonskuggor. Oftast är de fina glittriga pulverskuggor men de kan också kan vara matta. Prova att liva upp din dagsminkning med en glittrig lös ögonskugga så är du redo för festen på bara ett par minuter.

 

Krämiga ögonskuggor 

Krämiga ögonskuggor inkluderar också gelögonskuggor och det är konsistensen som skiljer dem från torra ögonskuggor. De ser fantastiska ut på ögonlocket men jag skulle inte rekommendera att du använder dem hela dagen såvida du inte har något emot att bättre på sminket under dagen. Särskilt när det är varmt tenderar färgerna att rinna ut i fula linjer. Det är visserligen inte svårt att smeta ut färgen igen, men det gäller att ha det i minnet. 

För appliceringen kan du antingen prova en ögonskuggsborste med syntetborst eller helt enkelt använda fingret för en messy och sexig look.

Gillar du glittriga ögonskuggor? Då hittar du helt klart något för dig bland ögonskuggorna från NYX Professional Makeup Prismatic Shadows. Förpackningen lockar dig att applicera ögonskuggan direkt med fingret för att skapa en ledig beach look.

TIPS: Om du gillar effekten av en gelskugga kan du prova att måla en bas med en torr ögonskugga, som ser till att färgen håller länge, och sedan applicera gelskuggan till mitten av det rörliga ögonlocket eller den inre ögonvrån. 

Produkter

Ögonskuggor i stickformat

Stickögonskuggor är ett alternativ om du enkelt vill kunna applicera krämiga ögonskuggor. Ögonskuggan appliceras direkt på ögonlocket, eller möjligen först på fingret, och arbetas sedan in helt och hållet. En stickögonskugga är också den perfekta nödlösningen att ha med sig i handväskan – förpackningen öppnar sig inte och den läcker inte i första taget. 

 

Flytande ögonskuggor 

Den här typen av ögonskugga kan ibland förväxlas med ett läppglans. Den kommer nämligen i en tub med en applikator, men låt dig inte luras och fokusera på ögonen! 

Applikatorn gör den riktigt enkel att applicera. Ögonskuggan borde torka snabbt på ögonlocket, men var försiktig så att du inte applicerar ett för tjockt lager. Den här typen av ögonskugga håller inte lika längre som vissa andra och precis som gelskuggor så flyter den lätt ut i ögonlocket Om kvaliteten inte är den bästa kan den då bilda fula fläckar. Min erfarenhet är att dessa ögonskuggor passar bra om du sminkar dig för att fotas.

Vattenfasta ögonskuggor

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att ge dig ett sista tips – vattenfasta ögonskuggor. Sommaren närmar sig och det innebär gott om tid vid vattnet. Eller kanske inte? Det är upp till dig. I vilket fall kommer du absolut att uppskatta en vattenfast ögonskugga, även om du har en dag på stan eller en dag full av möten. Det är helt klart en produkt värd att prova på sommaren.

 

Så vad säger du? Vet du redan vilka är de bästa ögonskuggorna för dig? Eller behöver du prova ett par till? 

Läs mer