Tillbaka till huvudinnehållet

Nappar, ja eller nej? Här är svaren du behöver

2023-10-18

Jana Potuznik

Läs på 5 minuter

Det är ett riktigt dilemma: Du läser på om nappens för- och nackdelar, du plockar upp dem i affären och lägger sedan tillbaka dem… Eftersom vissa anser att om du ger ditt barn en napp skapar du ett beroende och nekar ditt barn din uppmärksamhet. Andra framhåller att barnet sover bättre med en napp. Och tandläkare, tandspecialister och logopeder har också sitt att säga – allt ifrån när och hur länge man ska använda napp till vilken typ man ska välja och varför. Vill du komma till botten med allt? Då är det bara att läsa vidare!

Mer lugn och mindre stress för mamma och bebis

Nappens främsta funktion är att lugna bebisen. När bebisen är gnällig, i stressiga situationer, vid saknad, smärta och sömnproblem... För föräldrarna kan det vara en stunds avlastning i situationer som är stressiga nog – även med en napp. Här finns det ingen plats för skuldkänslor. Om ditt barn nöjt tar emot nappen (det finns också de som inte gör det) finns det en hel uppsjö av olika nappar att välja emellan! 

Hur väljer man napp? Överväg över följande parametrar:

  • Storlek: Detta är lätt eftersom tillverkarna markerar vilken ålder nappen är avsedd för på förpackningen. 
  • Material: Oftast består barnnappar av rent silikon, men det finns också barn som tycker om “smaken” av latexnappar (som är snäppet mer ekologiska). 
  • Nappsköldens form: Helt runda nappar kan störa eller stöta emot näsan när barnet suger. Därför kan det vara bättre med formade nappsköldar, särskilt för nyfödda. 
  • Sugdelens form: Välj en som är så platt som möjligt – och inte bara den “uppblåsta delen” utan framförallt den del som hamnar mellan tandköttet. Vi förklarar strax varför.
Välj den bästa nappen

Ortodontisk napp

Att använda en napp påverkar barnets framtida bett. Och inte bara mjölktänderna utan också de permanenta tänderna och käkens position (till exempel berättar tandläkaren Michaela Štětinová detaljerat om detta på IG: @dentist_for_small.)

Om du bara ger barnet nappen i ett par minuter för att somna eller i en krissituation är det ingen fara. Men om barnet suger på nappen i flera timmar om dagen och har den i munnen hela natten kan det leda till ett så kallat öppet bett, där det uppstår en rund öppning mellan över- och undertänderna precis där nappen ligger. Öppningen dröjer sig kvar även när barnet slutar använda nappen. 

Därför finns det så kallade ortodontiska nappar med en anatomisk form som gör att den “uppblåsta delen” ligger rätt mot gommen och tungan. Och framförallt är det viktigt att se till att nappen är så tunn som möjligt just mellan tandköttet. 

Håll nappen fräsch

Skölj nappen under rinnande vatten före varje användning (rengör den absolut inte i munnen!). Och placera den regelbundet i sterilisatorn med nappflaskorna och dinapparna. Eller koka den helt enkelt i vatten i en kastrull på spisen. En nappklämma är förstås också en bra hjälp så att du inte ständigt tappar bort nappen, och det finns också speciella napplådor (till exempel för extra nappar när ni är på språng).

Hur länge kan en bebis använda en napp?

Det är viktigt att hålla koll på upp till vilken ålder du låter din bebis använda en napp. Oftast nämns 1,5 år som gränsen när det gäller risken för ett oåterkalleligt öppet bett. Logopeder rekommenderar dock att man överger nappen tidigare. Barnets mun har nämligen mycket jobb att utföra i ung ålder. 

Den övar på att jollra, göra ljud, smaska och ställa in talorganen – men om bebisen ständigt har en napp i munnen kan den inte ägna sig åt detta viktiga arbete. På samma sätt kan talorganen och tungan inte slappna av på ett naturligt sätt under natten. Och vid 2- och 3-årsålder kan detta ha en negativ effekt på barnets artikulation. 

Överväg FÖR- och NACKDELAR: Är det värt att använda en napp?


FÖRDELAR


+ Bebisen kan somna lättare och vaknar mindre ofta på natten.
+ Bebisen håller sig lugnare med en napp när det är dags för någon annan att sitta barnvakt.

+ Nappen kan lugna bebisen (till exempel när ni reser eller hos läkaren osv.).
+ Med en napp riskerar du inte att barnet börjar suga på tummen, vilket är en svårare vana att bryta.

NACKDELAR

− Barnet vänjer sig starkt vid nappen och man får räkna med att det kan vara svårt att bryta den vanan. 
− Nappar hamnar ofta på golvet, så det är ytterligare en hygienaspekt att ta hänsyn till.
− Nappar tappas lätt bort och man behöver köpa nya.
− Skulle du glömma att ta med dig nappen kan barnet bli upprört och gnälligt. 
− Om du alltid ger barnet en napp när hon eller han gråter kan du missa andra allvarligare orsaker till varför barnet är missnöjt.
− Att använda en napp länge kan bromsa barnets talutveckling och om barnet har en napp i munnen i flera timmar kan det leda till oåterkalleliga käkförändringar eller påverka tändernas hälsa.

Fler tillbehör för nappar

Hur vänjer man av barnet från nappen utan att krossa deras hjärta?

I vissa städer finns det så kallade nappträd, där mammor och barn kan hänga upp napparna tillsammans. I vissa familjer försvinner napparna mystiskt. I andra familjer är det en symbolisk handling för de äldre syskonen att “ge bort” napparna till sitt nyfödda syskon. Och många barn tröttnar på nappen efter att den älskade sugdelen har klippts bort. Du känner ditt barn bäst och vet vilket sätt är det minst smärtsamma sättet för just ditt barn. Glöm inte att förklara allt för ditt barn på ett sätt som barnet kan förstå.

Och se till att du har mer tid för barnet under perioden då de vänjer sig av från napparna. Under den här perioden kan amningen plötsligt bli svår, för att inte tala om sömnen. Börja därför med andra insomningsrutiner i tid, parallellt med nappen, så att dessa sedan återstår när nappen försvinner. Och låt framförallt inte barnet byta ut nappen mot tummen. Tummen finns alltid till hands, bokstavligen, men konsekvenserna för bettet kan vara permanenta om barnet börja suga på tummen.

Har du fått svar på dina frågor om nappar nu? Så bra! Ett dilemma mindre för mamma att lösa!