Hur blir man av med pormaskar: allt du behöver veta

3 juli 2020Notino

Så fort en pormask försvinner dyker tio nya upp. Att försöka bli av med dem känns nästan hopplöst, rena sisyfosarbetet. Dessa svarta prickar dyker oftast plötsligt upp under tonåren, men kan även orsaka problem vid PMS eller under stressiga perioder i livet. Känner du igen dig? Vi hjälper dig i kampen mot pormaskarna så att du blir den slutgiltiga segraren.

Varför uppstår pormaskar?

Pormaskar uppstår till följd av att huden producerar för mycket talg, vilket förr eller senare täpper till porerna. Talg och döda hudceller byggs upp och när de kommer i kontakt med luften oxiderar de, vilket får pormaskarna att se ut som svarta prickar. Oftast dyker dessa svarta prickar upp på näsan, men de kan även visa sig i T-zonen eller andra områden i ansiktet, ringningen, på axlarna eller på ryggen.

Hur får man bort pormaskar hemma

Undrar du hur du kan bli av med pormaskar utan att behöva besöka en kosmetolog eller dermatolog? En bra kombination av högkvalitativa produkter mot pormaskar och rätt teknik kan göra din hy härligt slät utan ofullkomligheter!

 1. Milda produkter. Du blir inte av med pormaskar genom att torka ut huden med olika geler eller andra produkter som innehåller alkohol. Däremot kan du lugnt använda den milda skummande ansiktsrengöringen Holika Holika Good Cera som innehåller ceramider och har en peelingeffekt.
 2. Ansiktsvatten. Välj ett ansiktsvatten som innehåller salicylsyra eller glykolsyra, till exempel Revolution Skincare Glycolic Acid 5%, som har en vegansk sammansättning. Vill du ha mer? Prova att byta ut ansiktsvattnet mot peelingbehandlingen Cosrx BHA Blackhead Power Liquid en till tre gånger i veckan.
 3. Återfuktning. Hud som tenderar att lida av pormaskar är ofta uttorkad. Därför är det viktigt att regelbundet fylla på hudens fuktnivå. Förutom att dricka åtta glas vatten om dagen kan du även hjälpa till att återställa hudens fuktbalans med Vichy Normaderm Phytosolution mot pormaskar. Den gör pormaskar mindre synliga, reglerar talgproduktionen och kan även användas som en primer.
 4. En mild peeling. Vi vet sedan länge att pormaskar inte är ett tecken på bristande hygien. Plåga därför inte huden med grova peelingar som bara försämrar situationen. Prova istället sockerpeelingen L’Oréal Paris Smooth Sugars Scrub med kiwifrön eller Saffee Cleansing Melting Jelly Scrub som är en spännande kombination av en peelingprodukt och ansiktslotion.
 5. Ansiktsmasker. En gång i veckan bör du använda en ansiktsmask mot pormaskar som innehåller lera eller aktivt kol. Garnier Pure Active har en ansiktsmask mot pormaskar som vi tycker är den perfekta lösningen. Förutom aktivt kol innehåller den även blåbärsextrakt och salicylsyra.
 6. Solskydd. Om du använder produkter som innehåller AHA- eller BHA-syra är en solkräm med solskyddsfaktor 50+ ett måste. Syrorna minskar nämligen hudens naturliga skydd mot UV-strålning och du drabbas då lättare av pigmentfläckar.

Bli av med pormaskar med naturliga produkter

Gillar du inte syntetiska produkter? Bli av med pormaskar på naturlig väg.

 1. Börja med din favoritrengöringsmjölk eller en hydrofil olja för att ta bort smink och andra orenheter från huden.
 2. Tvätta ansiktet med en naturlig hudtvål, -gel eller skummande rengöring.
 3. Använd sedan ett BIO ansiktsvatten (med kamomill, lavendel eller rosor) av högsta kvalitet.
 4. Applicera en kräm som innehåller aloe vera, tee tree-olja eller timjan. Istället för en kräm kan du även använda ren nyponolja.
 5. Använd en ansiktsmask som innehåller lera eller aktivt kol en gång i veckan.

Det som inte hjälper mot pormaskar

 1. Rengöringsremsor. Genom att endast avlägsna den övre delen av pormasken kommer du inte åt grundorsaken. Istället kan det hända att du torkar ut huden eftersom du avlägsnar talg och fina hårstrån som hjälper till att bibehålla fuktnivån i huden.
 2. Ånga. Fukt och värme hjälper snarare till att sprida pormaskarna till andra delar av ansiktet än att avlägsna dem.
 3. Väteperoxid. Kanske har en kompis rekommenderat väteperoxid som ett sätt att bli av med pormaskar. Men väteperoxid har en starkt uttorkande effekt på huden, som då får panik och börjar producera ännu mer talg än tidigare.
 4. Salvor med bensoylperoxid. Bensoylperoxid fungerar visserligen effektivt mot akne, men den behövs bara om du lider av inflammatorisk cystisk akne som orsakas av bakterier. Eftersom pormaskar inte orsakas av bakterier utan hormoner eller överflödig talgproduktion är bensoylperoxid lönlös i kampen mot pormaskar.

De vanligaste misstagen som får pormaskar att frodas

 1. Smink på natten. Händer det ibland att du går och lägger dig utan att ha tagit bort smink? Då kan du vara säker på att porerna täpps till över natten, även om du använder icke-komedogent smink. Lösning: Rengör huden från smink och andra orenheter. Använd sedan en rengöringsgel eller ett rengörande skum och därefter ett ansiktsvatten. Avsluta med en återfuktande hudkräm. Upprepa samma procedur på morgonen.
 2. Smutsiga sängkläder. Hur ofta tvättar du dina sängkläder? Om du lider av pormaskar trots noggrann hudvård kan det vara just dina sängkläder som är boven i dramat. Lösning: Bädda rent en till två gånger i veckan.
 3. Byter hudvårdsprodukter. Om du tenderar att lida av pormaskar gör du huden en björntjänst genom att ständigt prova nya produkter. Lösning: Varje gång du provar en ny produkt bör du använda den i minst tolv veckor innan du verkligen ser vilken effekt den har. Först därefter kan du byta ut den mot en annan.
 4. Väntar med duschen. Tränar du som en galning, men duschar först när du kommer hem? Intorkad svett täpper till porer, och glöm inte att pormaskar även kan dyka upp på axlarna eller på halsen. Lösning: Hoppa rakt in i duschen direkt efter träningen, helst innan svetten hinner torka.
 5. Olämplig rengöringsborste. Rengöringsborstar för huden blir allt populärare, men om borsten är för grov kan den irritera huden och snarare förvärra än förbättra pormaskarna. Lösning: Prova en sonisk borste som inte irriterar huden.
 6. Klämmer pormaskar. När man försöker klämma pormaskar lyckas man ofta orsaka ärr och andra skador, utan att avlägsna pormasken överhuvudtaget. Lösning: Lämna detta till proffsen.

Vilka är dina favoritprodukter mot pormaskar och vilka tricks har hjälpt dig att bli av med dessa svarta prickar? Dela med dig av dina bästa tips!

Författare: Notino

Läs mer