Tillbaka till huvudinnehållet

Ansiktsvård på vintern

Alla hudtyper far illa på vintern. Kombinationen av köldgrader, låga temperaturer och övervärmda rum gör att blodcirkulationen i huden inte är tillräcklig, huden blir torr, irriterad och förlorar sin smidighet och samtidigt blir hudens skyddslager tunnare. Visst känner du igen dig? I sådana fall bör du utrusta dig med kvalitativ kosmetika för vintern genom att börja använda läppbalsam eller en speciell cold cream för att vårda din hy. Din hud kommer att tacka dig på våren!

Hydratiserande kräm för vintern

 

När värmesäsongen börjar byter du ut din lätta hudkräm mot en tjockare hydratiserande kräm med ett högre innehåll av olja. En hydratiserande kräm är som balsam för hy som har blivit uttorkad av köldgrader och skadad av kylan och huden får tillbaka sin friska färg.

Tro inte på myterna att vatten i hydratiserande krämer fryser till is i huden och gör att den spricker. Huden utstrålar värme även under vintern och de feta ingredienserna i sådana krämer ger den dessutom skydd.

hela texten dölja texten

Cold cream mot köldgrader

 

Den bästa vinterkrämen för ansiktet mot torr hy är definitivt cold cream eller så kallad kall kräm. Den ger näring åt hyn men framför allt skyddar den mot de skadliga effekterna från kallt väder. Cold cream tar bort den obehagliga spänningen i hyn, avlägsnar rodnader och lindrar ”vinterakne”.

Cold cream är en emulsion baserad på vatten och olja och huvudingrediensen brukar vara bivax eller olivolja. Namnet hänvisar faktiskt inte till den kalla årstiden utan till den milda kylande känslan man känner på huden vid användning

hela texten dölja texten

Vinterkräm för ansiktet med SPF

 

Huden måste skyddas mot UV-strålning även på vintern. Även om solen inte syns under molnen och termometern visar noll grader tränger fortfarande ca 80 % av UVA- och UVB-strålningen igenom. Glöm inte detta när du tar en promenad eller åker till fjällen.

Särskilt i fjällen är solstrålningen intensivare och det lönar sig att skaffa en särskild solkräm för vintern. Vinterkrämen du tar med dig till fjällen ska ha åtminstone 30 SPF och allra helst ska den innehålla ingredienser såsom urea eller ceramider som stärker hudbarriären.

hela texten dölja texten

Skyddande läppbalsam för vintern

 

På vintern blir läpparna torra och spricker och samtidigt får man oftare munsår på vintern. Därför måste du dagligen använda ett läppbalsam utformat för användning på vintern. De bästa läppbalsamen för vintern innehåller näringsgivande ingredienser såsom vitamin E, jojobaolja eller sheasmör. Och för att skydda läpparna mot kylan kan du använda balsam med bivax.

Fila bort flagnande hy på läpparna en gång i veckan med läppeeling. Applicera sedan en näringsgivande mask på läpparna.

hela texten dölja texten

Ytterligare hudvård för vintern

 

Undvik att tvätta ansiktet med varmt vatten när du tar bort smink och rengör ansiktet. Varmt vatten stör nämligen hudens skyddsskikt vilket gör hyn känsligare mot vädrets inverkan. Undvik även sminkborttagare som innehåller alkohol eller andra uttorkande ämnen och välj istället avsminkningsolja eller -mjölk.

Komplettera din vårdrutin under vintern med en skonsam ansiktspeeling 1 gång i veckan tillsammans med en ansiktsmask som ger intensiv hydratisering och som lugnar irriterad hy under de kalla månaderna.

hela texten dölja texten